فهرست
دستورالعمل تبصره ماده 39 قانون دیوان محاسبات کشور
مصوب 16/1/1373 با اصلاحات جلسه 9/10/87 کمیسیون دیوان محاسبات مجلس شورای اسلامی
– به موجب این دستورالعمل و به منظور تسهیل و رفع تکرار، عناوین صورتحسابهای مالی، حسابهای درآمد و هزینه و دفاتر و اسناد و مدارک مربوط و گزارشاتی که توسط دستگاهها به دیوان محاسبات تحویل و یا توسط دیوان تهیه میگردد و همچنین اسناد و مدارکی که حسب موارد قانونی و یا به تشخیص دیوان محاسبات تحویل آنها به دیوان مذکور مقرر شده یا بشود تحت عبارت “اسناد و مدارک مالی” خلاصه میشود.
– اسناد و مدارک مالی که به تدریج و با اعلام دیوان محاسبات کشور توسط دستگاهها به دیوان مزبور تحویل میگردد، پس از تبدیل به میکروفیلم یا میکروفیش و یا داده پیام الکترونیکی، آماده برای امحاء خواهد بود. تعیین اسناد و مدارک مالی قابل تحویل به دیوان محاسبات و تبدیل به میکروفیلم یا میکروفیش و یا داده پیام الکترونیکی یا نگهداری عین آنها با دیوان محاسبات کشور میباشد.
– آمادگی امحاء اسناد و مدارک مالی که مراتب مقرر در ماده 2 را طی نموده باشند، توسط دیوان محاسبات به اطلاع سازمان اسناد ملی ایران رسانده میشود تا سازمان مذکور برابر مقررات و ظرف مهلت مورد توافق نسبت به حمل و فروش آنها اقدام نماید. اوراق فروخته شده الزاماً به خمیر تبدیل و دیو ان محاسبات کشور تا اجرای مرحله نهایی نظارت خواهد نمود.
تبصره 1- فهرست آن دسته از اسناد و مدارک مالی موضوع این دستورالعمل که طبق مقررات بایستی توسط سازمان اسناد ملی ایران عیناً نگهداری شود، در هر مرحله به وسیله سازمان مذکور تهیه و به تأیید دیوان محاسبات کشور میرسد.
تبصره 2 (اصلاحی 87)- امحاء اسناد و مدارک مالی سنوات آتی و سنوات قبل به شرط تبدیل به میکروفیلم یا میکروفیش و یا داده پیام الکترونیکی مشمول حکم کلیه مواد این دستورالعمل میباشد. چنانچه به علت عدم ضرورت و یا کمبود امکانات نیازی به تبدیل آنها به میکروفیلم و یا داده پیام الکترونیکی نبوده و یا میسر نباشد، به تشخیص دیوان محاسبات کشور و حداقل پس از گذشت سه سال از عمر آنها قابل امحاء خواهد بود.
(اصلاحی 87)- از عواید حاصل از فروش اسناد و مدارک مالی موضوع این دستورالعمل که توسط سازمان اسناد ملی ایران به حساب درآمد عمومی کشور واریز میگردد، پنجاه درصد مشمول بندهای (د) و (هـ) ماده (43) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال 1373 بوده و معادل پنجاه درصد بقیه همه ساله اعتباری تحت عنوان «برنامه تحقیق و بررسی» در لایحه بودجه کل کشور ذیل ردیف بودجهای دیوان محاسبات کشور منظور خواهد شد تا صرف امور برنامه مذکور گردد.
(اصلاحی 87)- دیوان محاسبات کشور میتواند به تشخیص خود، تبدیل اسناد به میکروفیلم و یا داده پیام الکترونیکی را در محل خود دستگاهها یا در محل دیوان انجام دهد. هزینههای مورد نیاز و کلیه امکانات لازم برای انجام کار به عهده دستگاه مربوطه خواهد بود.
تبصره 1 (الحاقی 87)- وجوه دریافتی توسط دیوان محاسبات کشور بهعنوان درآمد اختصاصی بحساب مخصوصی نزد خزانهداری کل واریز و معادل صد در صد آن به دیوان محاسبات کشور جهت تهیه و تجهیز امکانات اجرایی این دستورالعمل و سایر امور مرتبط اختصاص مییابد.
تبصره 2 (الحاقی 87)- دادههای الکترونیکی در قالب فایلهای رایانهای به استناد ماده (6) قانون تجارت الکترونیک با تأیید دیوان محاسبات کشور و با رعایت مفاد دستورالعمل ملاک عمل جهت تبدیل به میکرو فیلم خواهد بود.
– میکروفیلم و میکروفیشها و یا داده پیام الکترونیکی تهیه شده پس از عکسبرداری طبق این دستورالعمل پس از مدت 30 سال قابل امحاء میباشد.
(الحاقی 87)- دیوان محاسبات کشور میتواند در راستای وظایف قانونی موضوع ماده (39) قانون دیوان امور مریوط به اسناد و مدارک مالی فاقد طبقهبندی به میکروفیلم یا داده پیام را با نظارت مستقیم خود از طریق دستگاههای اجرایی ذیربط به بخشهای خصوصی و تعاونی واگذار نماید. در صورت واگذاری امور مربوط به میکروفیلم و یا داده پیام الکترونیکی دستگاههای مشمول به بخش خصوصی یا تعاونی (غیردولتی) مورد تأیید دیوان محاسبات، ده درصد از مبلغ قراردادها جهت پوشش قسمتی از هزینههای نظارت، بازبینی میکروفیلم و یا داده پیام الکترونیکی و نهایتاً امحاء اسناد و مدارک مالی به حساب اختصاصی دیوان محاسبات کشور واریز خواهد شد