بخش‌نامه نحوه محاسبه تأخیرات ناشی از تأخیر در پرداخت صورت‌وضعیت‌ها

شماره: 5090-54/11082-1 مورخ: 2/9/1360

پیرو بخش‌نامه شماره 1000/54-5/3012-1 مورخ 20/3/1359 و بخش‌نامه شماره 4000/54/9344-1 مورخ 6/10/1359 به استناد ماده 23 قانون برنامه و بودجه این بخش‌نامه صادر می‌گردد.

نظر به این که در پاره‌ای از موارد مطالبات پیمانکاران در مدت ضرب‌الاجل مقرر در شرایط عمومی پیمان پرداخت نشده و بر مبنای بند «ج» از ماده 31 شرایط عمومی پیمان  این تأخیر می‌تواند موجب تمدید مدت پیمان باشد، برای محاسبه این مدت از روش زیر استفاده می‌گردد:

1- نحوه محاسبه مدت تمدید

چنان‌چه در پرداخت هر یک از صورت‌وضعیت‌های موقت بعد از ضرب‌الاجل تعیین شده، تأخیری رخ داده باشد، مدت زمانی که از این بابت به مدت پیمان اضافه می‌شود، از رابطه زیر محاسبه می‌گردد:

در رابطه فوق:

1-1- مدت تمدید (τ) عبارتست از: تعداد روزهایی که به مدت اولیه پیمان اضافه می‌گردد.

2-1- مبلغ صورت‌وضعیت (φ) عبارتست از: مبلغ ناخالص کارکرد صورت‌وضعیتی که در پرداخت آن تأخیر شده است.

3-1- دوره صورت‌وضعیت (t) عبارتست از: فاصله زمانی تاریخ تسلیم صورت‌وضعیت مورد محاسبه و صورت‌وضعیت ماقبل آن به کارفرما بر حسب روز

4-1- مدت اولیه قرارداد (T) عبارتست از: مدتی که در پیمان به عنوان مدت پیمان ثبت شده باشد. این مدت به روز تبدیل شده و در رابطه بالا اعمال می‌گردد.

5-1- مبلغ اولیه پیمان (P) عبارتست از: مبلغی که در پیمان به عنوان مبلغ پیمان ثبت شده باشد.

6-1- مدت تأخیر در پرداخت (Θ) عبارتست از: فاصله زمانی بین تاریخ واقعی پرداخت و «تاریخ پرداخت طبق پیمان»

توضیح- «تاریخ پرداخت طبق پیمان» در مورد صورت‌وضعیت‌های موقت عبارتست از: ده (10) روز بعد از تاریخ تسلیم صورت‌وضعیت به کارفرما

2- نحوه محاسبه تمدید مدت به دلیل تأخیر در پیش‌پرداخت‌ها

هر گاه در پرداخت پیش‌پرداخت‌ها تأخیری رخ داده باشد، مدت زمانی که از این بابت به مدت قرارداد اضافه می‌شود، به شرح زیر محاسبه می‌گردد:

1-2- چنان‌چه در پرداخت قسط اول پیش‌پرداخت تأخیر شده باشد، مدت تمدید از رابطه زیر محاسبه می‌گردد:

مدت تأخیر در پرداخت (φ)×( 0/9)= (Θ) مدت تمدید

2-2- هر گاه در پرداخت اقساط بعدی تأخیری رخ داده باشد، مدت تمدید از رابطه زیر به دست می‌آید:

در رابطه بالا:

1-2-2- منظور از آخرین صورت‌وضعیت، آخرین صورت‌وضعیت قبل از تسلیم ضمانت‌نامه است.

2-2-2- مدت تأخیر در پرداخت (φ ) عبارتست از فاصله زمانی بین تاریخ واقعی پرداخت و ده روز پس از تاریخ تسلیم ضمانت‌نامه مربوطه به کارفرما.

3- چنان‌چه در پرداخت چند صورت‌وضعیت و پیش‌پرداخت تأخیرهایی رخ داده باشد، مدت تمدید پیمان عبارتست از: مجموع مدت‌های تمدیدی که برای هر مورد به دست آید.

تبصره- روش فوق همچنین در حالت‌هایی که در یک مقطع زمانی معین چند فقره مطالبات پیمانکار پرداخت نشده باشد، مورد عمل قرار خواهد گرفت، لکن در این حالت‌ها مجموع مدت تمدید از مدت زمان واقع بین «اولین تاریخ پرداخت طبق پیمان» و تاریخ واقعی آخرین پرداخت در مقطع مورد عمل بیشتر نخواهد بود.

4- چنان‌چه یک صورت‌وضعیت در چند قسط پرداخت شده باشد، هر یک از اقساط یک صورت‌وضعیت تلقی شده و جمع تأخیرات حاصل از آن‌ها به عنوان مدت تمدید ناشی از تأخیر در پرداخت آن صورت‌وضعیت تلقی می‌گردد.

– در این حالت به جای حاصل ضرب (مبلغ صورت‌وضعیت ×0/697) مبالغ خالص دریافتی پیمانکار در هر قسط منظور می‌گردد.

5- چنان‌چه پیمانکار وام یا پیش‌پرداختی غیر از آن چه در قرارداد پیش‌بینی و مشخص شده است، دریافت کرده باشد. مبلغ دریافتی از این بابت به عنوان خالص دریافتی پیمانکار و بابت صورت‌وضعیت‌های بعد از دریافت این وام‌ها تلقی می‌گردد و مادام که جمع مبالغ خالص قابل پرداخت صورت‌وضعیت‌های بعدی به این مبلغ نرسیده باشد، تمدید مدت ناشی از تأخیر پرداخت احتمالی این صورت‌وضعیت‌ها کان لم یکن تلقی می‌گردد.

6- برای اجرای مفاد مذکور در فوق فرم تعیین مدت تمدید ناشی از تأخیر در پرداخت‌ها (فرم شماره یک) پیوست است.

این فرم باید بر اساس اطلاعات موجود در پرونده و به عنوان صورت‌جلسه رسیدگی به تمدید مدت پیمان ناشی از تأخیر در پرداخت تکمیل شده و به امضای نمایندگان دستگاه اجرایی، پیمانکار دستگاه نظارت برسد.

7- مقطع زمانی که به عنوان «دوره وقوع توقف کار» ناشی از تأخیر در پرداخت‌ها تعیین می‌گردد. مقطعی از زمان است که از نظر طول مدت مساوی مدت تمدید بوده و از نظر تاریخ وقوع توقف منتهی به «تاریخ واقعی پرداخت» باشد.

«دوره توقف کار» که به ترتیب فوق تعیین می‌گردد به جدول نهایی رسیدگی به تأخیرات منعکس شده و برای تعیین حدود تداخل تأخیرات همزمان ناشی از عوامل مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

8- پس از تعیین کل مدت تمدید بابت تأخیر در پرداخت‌ها باید با توجه به مبلغ کل کار طبق صورت‌وضعیت‌های قطعی و مبلغ کل پرداخت شده در صورت‌وضعیت‌های موقت (یا ماقبل قطعی پرداخت شده) مدت تمدید قابل قبول از این بابت را طبق فرمول زیر تعیین کنیم:

9- این دستورالعمل صرفاً برای محاسبه مدت تمدید ناشی از تأخیر در پرداخت صورت‌وضعیت‌ها و پیش‌پرداخت‌های پیمانکار می‌باشد و هر نوع آثار مالی و حقوق ناشی از تمدید مدت پیمان طبق ضوابط مربوطه اعمال می‌گردد و مفاد آن جز در مورد تمدید مدت پیمان قابل استفاده نیست.

محمدتقی بانکی- وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *